مدیرعامل مزدکس در رویداد ۹ ژانویه بررسی کرد / آیا آینده بازارهای مالی متکی به توکن‌سازی است؟+ویدئو

دسته‌ها: |

تاریخ انتشار و ویرایش:

 محمد قاسمی،‌ مدیرعامل مزدکس در رویداد ۹ ژانویه به آینده بازارهای مالی پرداخت و عنوان کرد: «به یاد دارم که سال ۱۳۹۵برای اولین بار قدم به همین سالن گذاشتم. در آن زمان رویداد BTC Day اینجا برگزار ‌می‌شد. تا قبل از آن، مطالعۀ کمی درباره بیت‌کوین داشتم. بحث آن روز پیرامون ماینینگ بود. بعد از این که از سالن بیرون رفتم، تمام وقتم را روی همین قضیه گذاشتم؛ برایم بسیار جذاب بود. با خود گفتم مگر می‌شود در بستر اینترنت تا این حد انتقال ارزش انجام داد بدون آن که شخصی در میان باشد. آیا  می‌شود این روش را تضمین یا تایید کرد در نهایت زمانی که مطالعه انجام دادم دیدم که بله، می‌شود. اتفاق خیلی بزرگی بود. همان موقع بیش از دوهزار دلار بیت‌کوین و ارز دیجیتال خریدم.»


ترغیب بازار به تامین مالی توسط رمزارز


محمد قاسمی توضیح داد: «این ماجرا تا سال ۲۰۱۷ استمرار داشت. زمانی که هایپِ ICOها اتفاق افتاد؛ دیدگاه من آن بود که رمزارز آمده تا بازار پول را دستخوش تغییر کند؛ مصداق همان ارائه‌ای که تا الآن اکثر دوستان دادند؛ مثلاً این که انحصار پول از دست بانک مرکزی بیرون آید؛ اما در سال ۲۰۱۷ متوجه شدم که این بازار در حال ترغیب تأمین مالی است. زمانی که یک وایت‌پیپر کوچک گذاشته می‌شود و ناگهان طی دوسه روز چند ده میلیون دلار جمع می‌کنند؛ متوجه می‌شوم که روش fund raising در حال عوض شدن است. سپس، اسمارت کانترکت آمد، گویا که کد تبدیل به قانون می‌شود. این شرایط استمرار یافت تا سه چهار سال قبل که مطالعات من نشان می‌داد نیش مارکت (Niche Market) بلاکچین همین کارهایی است که با بیت‌کوین می‌شود انجام داد.»

او در ادامه خاطرنشان کرد: «از نظر من، در حال حاضر رمزارز، تبدیل به یک کلاس‌ دارایی شده؛ به این معنا که اکنون مدیریت دارایی‌ها، به‌عنوان یک کلاس از دارایی به شمار می‌رود و با ETF بیت‌کوین؛ این موضوع در بازارهای رسمی به رسمیت شناخته می‌شود. اما آیا هدف ارز دیجیتال فقط همین بود؟ خیر به دنبال کارا کردن بازارها بانکی و غیربانکی بود. همان طور که آقای دکتر ماهیار گفتند، طبق گزارش IMF در حال حاضر، ۱۲۶ بانک مرکزی دنیا در حال نوشتن CBDC هستند و در این باره شکی نیست که طی دو سه سال آینده، تبادلات پول فیات به سمت CBDC می‌رود. در بازارهای مالی نیز، توکنایزیشن یا «توکن‌سازی» دارایی‌ها شروع می‌شود؛ این موضوع ابتدا از بازار مالی آغاز خواهد شد.»


پیوند بازار سنتی و کریپتو


مدیرعامل مزدکس با اشاره به یک فیلم درباره آینده بازارهای مالی بیان کرد: «فیلم درباره آقای «لرفینک» مدیرعامل «بلک راک» بود. من یاد گرفته‌ام که افراد موفق در دنیا، برای انجام هر کار بین‌المللی مجبورند بازی‌هایی هم انجام دهند. من دو سال است که کارهای او را دنبال می‌کنم. او با قدرت می‌گوید که آیندۀ بازارهای مالی دنیا متکی به توکن‌سازی است؛ و شروع آن با ETFها خواهد بود و بعد هم به سمت بانک‌ها و اوراق بهادار می‌رود. این قضیه به ما نقشۀ راه می‌دهد؛ معلوم است آینده به کدام سمت خواهد رفت؛ لازم نیست زیاد فکر کنید؛ فقط کافی است پیاده کنید. خبر خوب برای کسب‌وکارها این است که بازار سنتی که اکنون مشغول به کار است، گردش مالی بالایی دارد و اثر مستقیم بر زندگی مردم می‌گذارد.»

او در ادامه گفت: «شاید اثر مستقیم بیت‌کوین را بر کیفیت زندگی روزمرۀ مردم؛ غیر از کسب ثروت؛ نشناسیم. با جسارتی که گروه مالی خوب «کاریزما» به خرج داد؛ توانستیم بین آن بازار سنتی و بازار کریپتو و بلا‌کچین پیوند بزنیم. این پیوند، قطعاً طی دو سه سال آینده، کسب‌وکارهای حوزه فین‌تک را متحول می‌سازد. از دید من؛ مهم‌ترین فاکتوری که بازار کنونی ما کم دارد، لیکوییدیتی است. تمام این داستان‌ها مانند ۷ در ۲۴ شدن و همچنین ادغام شدن با ۳rd Partyها و پلتفرم‌ها اجرا کردیم تا لیکوییدیتی مارکت‌ها را افزایش دهیم. اتفاقاً همه دنیا نیز همین هدف را دارند. البته سطح لیکوییدیتی  آنها بسیار فرق می‌کند؛ اما ما به دلیل تحریم و کاهش قدرت خرید و نبود سرمایه‌گذار خارجی، بازارمان به شدت کوچک شده است.»


نیاز مارکت ایران به سرمایه‌گذاران بین‌المللی


به گفته قاسمی، ورود سرمایه‌گذاران بین‌المللی به مارکت ایران باید یکی از اهداف اصلی کارمان باشد: «این کار با اوراق بهادار و بورس ایران شروع می‌شود. طبق روندهای جهانی، همان‌طور که دوستان اشاره کردند، به زودی دارایی غیر منقول و بعد هم کسب وکارهای خصوصی تصمیم به fund raising برای کسب‌وکار خود می‌گیرند. این مسائل روندهای جهانی هستند؛ و ما نیز قطعاً نیاز به چنین اتفاق‌هایی داریم؛ و راه ورود به آن همین ماجرایی است که امیدواریم طی یکی دو هفتۀ آینده به صورت رسمی در بازار ایران نیز آغاز شود. اکنون فرصت بسیار خوبی برای کسب‌وکارها فراهم شده است. قطعاً بعد از آن اتفاق، بازار مالی ما به کسب‌وکارهای حوزۀ فین‌تک برای ارتقا دادن خود نیاز خواهد داشت. در اینجا بازار خوبی فراهم است. از نهادهای مالی گرفته تا صندوق‌ها و سبدگردان‌ها و کارگزاری‌ها، همگی نیاز به خدمات امثال شما دارند تا مارکت را با هم بزرگ کنیم.»

او در انتهای صحبت‌های خود بیان کرد: «بعد از دو سه سال آینده، چه اتفاقی قرار است بیفتد؟ روز گذشته گزارشی از JP Morgan می‌خواندم و متوجه شدم  که هدف اصلی بازار رمزدارایی مدیریت ثروت است. زمانی که دارایی‌های مختلف را در یک single window قرار می‌دهید، دسترسی به آن را آسان می کنید، امکان ‌ترید ۷ در ۲۴ را فراهم می‌کند  و همچنین real-time settlement را میسر می‌کنید؛ مدیریت دارایی متحول می‌شود. قطعاً شرکت‌های تکنولوژی که از این پس روی کار می‌آیند و روی زیرساخت‌ها کار می‌کنند؛ شرکت‌های مدیریت دارایی تازه‌ای را شکل می‌دهند. یکی از شرکت‌هایی که چند سال است آن را می‌شناسم، بیینوست است؛ که به خاطر شرایط ایران همچنان نتوانسته به موفقیت لازم برسد؛ ضمن این که به صورت single-asset است و فقط در حوزۀ کریپتو کار می‌کند؛ اما وقتی گوناگون باشد و دیگر دارایی‌های مالی و غیرمالی نیز به آن اضافه شوند؛ به راحتی راهکارهای جذابی به مشتریان می‌دهد تا سرمایۀ خوبی را جذب کنند. در انتها امیدوارم سال آینده که اینجا حضور پیدا می‌کنیم، حوزۀ فین‌تک ما، بسیار بزرگتر از چیزی که اکنون است، شود.»