علی میری از آثار مثبت پذیرش توکنایز مسکن توسط رگولاتور می‌گوید / افزایش تقاضا و کمک به سرمایه‌گذاران خرد+ویدئو

دسته‌ها: |

تاریخ انتشار و ویرایش:

علی میری، پژوهشگر حوزه بلاکچین، در رویداد ۹ ژانویه در ارائه‌ای با عنوان «مسیر توسعه صرافی‌های ارز دیجیتال» به تشریح وضعیت فعلی بازار املاک ایران و تأثیر توکنایز کردن املاک پرداخت. او ارائه خود را با بیتی از حافظ آغاز کرد و گفت: «به نظر من چیزی که از اکوسیستم رمزارزی داریم ذره‌ کوچکی است و تا امروز به اندازه همان مقدار کوچک پیش رفته‌ایم. از مزایای این اکوسیستم همین است که هر قشری با هر میزان تجربه می‌تواند در این حوزه فعالیت داشته باشد. نمونه‌ای که می‌خواهم درباره آن صحبت کنم، مربوط به بازار املاک است؛ بیایید اول نگاهی بیندازیم و مشکل را پیدا کنیم.

مشکل جایی است که طبق نمودار تغییرات قیمت ملک در یک سال گذشته تا امروز، بیش از ۶۰ درصد قیمت خانه در شهر تهران افزایش یافته است و در نمودار میزان معاملات هم میبینید که ۵۰ درصد میزان معاملات نسبت به سال قبل کاهش پیدا کرده است؛ از طرف دیگر نظرسنجی ایسنا در سال ۱۴۰۲ میگوید که ۳۳ درصد مردم اگر پولی داشته باشند مایل هستند تا در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری کنند. پس حجم خوبی از تقاضای سرمایه‌گذاری در این بازار وجود دارد.»

او ادامه داد: «از نگاه اقتصادی و بررسی عرضه و تقاضا، در بازار یک وضعیت ثبات داریم. وقتی بازار مسکن در وضعیت ثبات قرار گیرد، هنگام افزایش قیمت و معاملات، سازنده با خود فکر می‌کند وقت آن است که به ساخت‌وساز ورود کند. در نتیجه تعداد مسکن بیشتر شده و افزایش تقاضا باعث افزایش عرضه نیز می‌شود و در نهایت قیمت ثابت می‌ماند. ما در ایران به‌دلایل متعدد مدت طولانی است که دیگر بخش عرضه را نمیبینیم؛ مثلا در تهران قیمت زمین بسیار بالاست و ساخت‌وساز کم شده یا چون قدرت خرید مردم کاهش یافته است؛ آمار نشان می‌دهد ۷ دهک مردم ایران از خرید مسکن حذف شده و ۵۰ درصد سبد هزینه‌های خانوار در تهران هزینه مسکن است . این بخش اول عرایض من بود.»

میری بخش دوم ارائه خود را با اشاره به آمار مسکن شروع کرد و گفت: «روند عرضه مسکن در کشور ما از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۴۰۱ است. شما می‌توانید تقاضای مسکن را با بعضی پارامترها برآورد کنید؛ مثلا یکی از آن‌ها تعداد ازدواج‌هایی است که رخ می‌دهد. طبق این پارامترها برآورد می شود که ما سالانه ۶۰۰ هزار واحد ملک در کشور نیاز داریم اما در سال ۱۴۰۲ که نسبت به سال قبلش هم رشد داشته حدود ۴۲۰ هزار واحد ساخته شده است. وقتی  تکه‌های این پازل را در کنار هم می‌گذاریم به یک راه‌حل می‌رسیم و آن توکنایز کردن املاک است.»

او در ادامه اعلام کرد: «عرضه مسکن کار سختی است و طبق آمار بیشترین خانه‌هایی که معامله می‌شوند بین ۵۰ تا ۶۰ متر هستند. فرض کنید که شما رگولاتور در حوزه دارایی‌های دیجیتال هستید اگر به سمت توکنایز مسکن بروید و همین املاک موجود را عرضه کنید به سرمایه‌گذاران خرد اجازه می‌دهید پرتفو ملکیشان رو متنوع کنند و تقاضا افزایش یابد. اگر در سطح رگولاتوری در مسئله مسکن مشکل دارید با توکنایز املاک می‌توانید آن را برطرف کنید.»

او ارائه خود را نیز با یک بیت از حافظ به پایان رساند و گفت: «طبق تحقیقاتی که با همکارانم انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که به‌جای یک رویکرد منفعلانه، شروع کنیم از مزایای این مسئله به صورت علمی صحبت کنیم؛ بهتر است شروع به حرف منطقی و اثرگذار کنیم و در باغ سبز  این حوزه را نشان دهیم.»


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *