سینا ساجدی، مدیرعامل ارز ولت، در حاشیه رویداد ۹ ژانویه از چالشهای رگولاتوری در حوزه بلاکچین و رمزارزها انتقاد کرد و بر لزوم همسویی نهادهای نظارتی با پیشرفتهای فناوری تأکید کرد. او معتقد است که توکنایز کردن داراییها میتواند تحولی اساسی در تأمین مالی ایجاد کند و از سفتهبازیهای مخرب جلوگیری کند، اما نبود آییننامههای شفاف، مسیر توسعه این صنعت را مسدود کرده است. ساجدی تأکید کرد که در نهایت، رگولاتورها چارهای جز پذیرش این فناوری ندارند، اما هنوز نتوانستهاند اقدامات اجرایی مناسبی انجام دهند.
درباره فعالیت ارزش ولت و مزیت رقابتی آن توضیح دهید.
3 یا ۴ سال گذشته گروه گسترش سرمایهگذاری بینالمللی ارزش با سرمایهگذاری مناسب در حوزههای نوآورانه چند مجموعه نوآورانه را تأسیس و پایهگذاری کرد که یکی از آنها «نوین ارزش» با نام تجاری «ارزش ولت» است. نوین ارزش زیرساختهای متعددی را توسعه داده، از جمله زیرساختهای صرافی دیجیتال، توکنایز دارایی، کیف پول دیجیتال، و سایر زیرساختهای مرتبط با حوزه بلاکچین. مهمترین کاری که ما در حال حاضر انجام میدهیم، توکنایز داراییها است. توکنایز داراییهای به نحوی معادلسازی یک دارایی است و مهمترین نقش آن تأمین مالی برای صاحب دارایی است.
مهمترین مشکل این حوزه رگولاتوری است. نگاههای بورس، بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت به این موضوع متفاوت است. در حال حاضر رویه یا آییننامه مشخصی برای شرکتهای فعال در این حوزه وجود ندارد. در حالی که دنیا در این مسیر در حال پیش روی است، ما همچنان درگیر بحثهای رگولاتوری هستیم. رگولاتور کشور ما همیشه نگاه محدودکننده داشته است. امیدواریم در آینده این نگاه تغییر کند و رگولاتور دید توسعهای پیدا کند.
به نظر شما امکان توکنسازی بازار سرمایه در آینده نزدیک وجود دارد؟
بحث توکنسازی دارایی شاخههای متفاوتی دارد. برای مثال روی بحث توکنایز کردن equityها در سایر کشورها سرمایهگذاری زیادی انجام شده است. برخی پلتفرمهای ایرانی هم روی این مبحث هم کار کردهاند. اما نکته این است که شاید صندوقهای سرمایهگذاری اولین دارایی منتخب افراد نباشد. البته بورس از زیرساختهای خودش شروع کرده است که جای امیدواری است. اما بخشهای مغفولی در حوزه توکنایز کردن وجود دارد؛ از جمله commodity tokenization که به تأمین مالی واحدهای صنعتی و خدماتی کمک میکند. حتی میتوان مدلهای کسبوکاری را در بحث توکنایز دارایی تعریف کرد که وجهه ملی داشته باشند و میتوانند راهحلهای ملی برای مشکلات موجود ارائه دهند. این راهحلها میتوانند پولهای سرگردان در جامعه را به سمت سرمایهگذاران سوق دهد و از فعالیتهای سفتهبازی جلوگیری کند.
به نظر شما موضع فعلی رگولاتور نسبت به رمزارزها صحیح است؟
هیچوقت رگولاتور نتوانسته در برابر فناوری مقاومت کند و در نهایت مجبور است خودش را با این حوزه همسو کند. در حال حاضر در یک فضای مبهم هستیم. دغدغه رگولاتور همیشه مصرفکننده نهایی است. اگر رگولاتور بتواند با همفکری فعالان این حوزه دغدغه و نگرانی خود را در مورد مصرفکننده نهایی از بین ببرد، با خیال راحتتر میتواند خطر کند و آییننامههای اجرایی صادر کند و فعالان این حوزه را به سمتی هدایت کند که برای زیرساختهای کشور مناسبتر است.
به نظر من رگولاتور در حال مطالعه و یادگیری است و تاکنون هم اقدام عملیاتی مناسبی انجام نداده است. آخرین دستورالعملی که صادر شد و منضبطتر بود، از سوی بانک مرکزی صادر شد که پر از نقاط مبهم است و قابل تحلیل و درک نیست.
دیدگاهتان را بنویسید