مهسا سلطانی، مدیر روابط عمومی بیتپین، در رویداد ۹ ژانویه از فضای ناامن و غیرشفاف ایجادشده برای صنعت رمزارزها در ایران انتقاد کرد. او تأکید دارد که این شرایط علاوه بر کسبوکارها، کاربران را نیز سردرگم کرده و موجب کاهش اعتماد عمومی به این صنعت شده است. سلطانی هشدار میدهد که ادامه این روند، سرمایهها را به بازارهای زیرزمینی و صرافیهای خارجی سوق میدهد و نظارت را برای رگولاتورها ناممکن میکند. او همچنین خواستار تعامل بیشتر نهادهای دولتی با بخش خصوصی و ایجاد یک چارچوب تنظیمگری چندبخشی برای مدیریت این صنعت نوین شد.
مردم چه بازخوردی نسبت به بسته شدن درگاههای رمزارزی داشتند؟
فضای اخیری که رگولاتور و به طور خاص بانک مرکزی برای اکوسیستم رمزارزی ایران به وجود آورده، خیلی فضای ناامن و غیرشفافی است. این فضا همانطور که روی کسبوکارها تأثیر میگذارد، روی مردم و کاربران نیز تأثیر میگذارد. در این مدت، با نگرانی کاربران مواجه بودیم. آنها نمیدانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است یا دلیل این اتفاقات چیست.
کاری که ما بهعنوان فعال و کسبوکار این حوزه میتوانیم انجام دهیم، ما در این مدت تمام انرژی و توانمان را که در حالت عادی باید صرف توسعه صنعت و کسب و کارمان کنیم، صرف آگاهی کاربر از اتفاقات اخیر کردیم.
نتیجه این اتفاقات و ناملایمات، از دست رفتن اعتماد مردیم به کل صنعت رمزارز است. در نتیجه مردم به سمت بازارهای زیرزمینی و صرافیهای خارجی میروند. در این صورت علاوه بر خروج سرمایه و ارز از کشور، شفافیت به طور کامل از بین میرود. آن نظارتی که رگولاتور ادعا دارد نیازمند آن است، به طور کامل از دست میرود.
چه پیشنهادی برای رگولاتور این حوزه دارد؟
صنعت بلاکچین یک صنعت نوین است؛ نه تنها در ایران بلکه در جهان. در نتیجه، بخش خصوصی همیشه جلوتر از حاکمیت حرکت میکند. همیشه به این شکل است که صنعتی وارد کشور میشود، کسبوکارهای مرتبط با آن شکل میگیرند و کار میکنند و خود تنظیمگری انجام میدهند. بعد از چند سال رگولاتور به فکر رگوله کردن این حوزه میافتد.
ولی متأسفانه با توجه به کافی نبودن اطلاعات و دانش حاکمیت در این حوزه، اقدام مناسبی در پیش گرفته نمیشود. حاکمیت به جای مشورت با فعالان این حوزه که به منافع ملی اهمیت میدهند، تصمیمات ناگهانی میگیرد و این صنعت را محدود و سرکوب میکند.
فکر میکنم مهمترین اصل این است که نقطهنظرات فعالان بخش خصوصی و کارشناسان این حوزه شنیده شود، تا بتوانیم با تعامل با یکدیگر به یک نقطهنظر مشترک و رگولاتوری را انجام دهیم.
دوم اینکه صنعت بلاکچین یک صنعت پیچیده است و یک نهاد خاص نمیتواند تمام رگولاتوری آن را به دست بگیرد. در حال حاضر بانک مرکزی ادعای رگولاتوری این صنعت را دارد، در صورتی که در دنیا نهادهای مختلف در کنار هم سعی می کنند به تنظیمگری این صنعت بپردازند. برای مثال رمزپولها را به بانک مرکزی میسپارند یا رمزداراییها به وزارت اقتصاد یا سازمان بورس و اوراق بهادار سپرده میشود.
اما در ایران متاسفانه هیچ نهاد بالادستی نداریم که این مسائل را در کنار هم تجمیع کند و یک قانونگذاری شفاف و مدیریتشده ایجاد کند. فکر میکنم راهحلهای این مسئله تعامل با بخش خصوصی و پرداختن هر نهاد به وظایف و مسائل مربوط به خود است.
دیدگاهتان را بنویسید